på tv: hårdrockens historia

2012-01-07


Hårdrocken är en folklig musikgenre. Det har det senaste decenniet bevisat. Stora arenor har fyllts till bredden. Renodlade hårdrocksfestivaler har vuxit fram. Populariteten har dessutom gett musiken mycket plats i tv-tablån.

För några år sedan gjorde Sam Dunn dokumentärfilmen Metal: A Headbanger's Journey. Där gick han på ytan. Undersökte kulten och fansen kring musiken.

Samme Sam står bakom Metal Evolution. En dokumentärsuite på elva (!) delar som nu visas i SVT på tisdagkvällar. Syftet den här gången är att kartlägga den hårda musikens historia. Från början till nutid.

Skeptikern i mig ratade konceptet på pappret. Många har gjort små försök föra historielektioner i ämnet. Ändrade dock inställning efter att ha sett första delen som gick i veckan. För en gångs skull är det tal om ett riktigt djupdyk.

Vi slipper här lata och enkla löpsedelsrubriker om att allt började på 70-talet. Det är mer komplext än så. Smått roligt är det också att se kvarlevande fossiler intervjuas. Inte främst att höra vad de säger. Utan för att se vad framgången lämnat för spår på deras yttre. Titta själva.

SVT 2. Tisdagar. Kl: 22.45.


Kommentarer
Postat av: Melwa

Jag har också märkt av den där trenden. Jag satt inklämd på en liten, svår biograf tillsammans med femtio hårdrockare av den gamla biker-skolan, och såg premiären av dokumentären "Så jävla metal". Den var faktiskt skitbra, behandlar svensk hårdrockshistoria. Rekommenderas!

2012-01-08 @ 09:47:45
URL: http://melwabythegarden.blogg.se/
Postat av: jos

riktigt fin dokumentär faktiskt.

brukade lyssna mycket på Iron Maiden och liknande

i min yngre tonår, fin nostalgi tripp.

2012-01-08 @ 14:05:49
URL: http://popstad.blogg.se/
Postat av: jos

sv; nej det gjorde väl inte de riktigt. (förutom när jag är ensam hemma ibland så spelar jag min gamla favorit skiva, "Rock In Rio With Iron Maiden" och dansar omkring och headbangar i hemlighet).

2012-01-08 @ 21:57:55
URL: http://popstad.blogg.se/
Postat av: Johanna

måste ta och se på det!

haha. det har funnits en liten hårdrockare i mig faktiskt.

2012-01-09 @ 15:53:26
URL: http://fluorescentadolescent.blogg.se/
Postat av: Johanna

sv: nej, jag var aldrig med om krunegårdshetsen heller eftersom jag upptäckte hans musik allt mer förra året. jag tycker han är grym!

2012-01-09 @ 17:20:44
URL: http://fluorescentadolescent.blogg.se/
Postat av: Olga

sv: Ja det måste du! Den är verkligen bra. Kanske att den spårar ur lite mot slutet, men tycker ändå att den är värd mina lovord, haha!



Den har jag inte sett, får kanske bli söndagens underhållning!

2012-01-12 @ 19:31:31
URL: http://beyondthis.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Din e-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Din kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se

Nöje och Underhållning