hjälpande ljus

2012-01-30


Så som solen lyste över Sverige och Stockholm idag är det främsta sättet att få den sömniga samtiden verka vacker.

Det är sånt som får en pessimist att bli smått sentimental för en stund.

om kontraster

2012-01-23


För övrigt uppfattar jag all rådande musik som dålig. Ändå fortsätter jag att lyssna. Hittar ingen tillfredsställelse i att spela gitarr. Ändå spelar jag som aldrig förr. Vidare upplever jag årets början som en meterhög tröskel. Ändå gör jag det jag gör.

Det är som det är. Frustrerande för en stund.

Utan dalar finns inga bergstoppar säger många. Efter regn kommer solsken säger några andra. Det kan bara bli bättre menar dom. Något roligt är aldrig roligt om det inte är roligare än det som föregått. Och tvärtom. Komplicerat men intressant. Det är kontrasterna som gör det.

Jag hatar klyschor. Ändå använder jag dom. Det hör till när man inte har något att säga.

på tv: prat om musik

2012-01-18


Det är slaskväder utomhus. Alla färger blandas i en grå smörja. Sovjetgrått. Som många klichédiggare skulle säga.

För en som påverkas mycket av vädret är det komplicerat. Det är skönt att slippa fjolårets meterdjupa snö. Likaså alla minusgrader. Även alla raseriutbrott på kollektivtrafiken. Men inte blir man på särskilt bättre humör av en plusgradig vinter. Ilskan har bara bytts ut mot en depp.

Då passar det bra att kolla på lite bra tv.

Studio PSL heter ett program som igår hade "säsongspremiär". Ett soffprogram där de medverkande pratar aktuell musik. Nästa och sista delen av programmet sänds nästa vecka.

Programledare är Per Sinding-Larsen. Ödmjukheten själv. Med sig har han olika gäster varav musikjournalisten Jan Gradvall är en ständig sådan. Förgrundsfigur för allt vad Strage och Lokko heter.

Det är ett mycket kortfattat program. Men väldigt intressant. Kortfattat just för att ämnena de tar upp kräver mycket längre tid att tala om. Men det funkar ändå. Intressant just för att det är snillen som spekulerar. Sådana som kan sin grej. Hoppas det kommer fler avsnitt än bara de två som hittills annonserats.

Se programmet här.

storstadens baksida

2012-01-16


The Cure är klara för Hultsfredsfestivalen.

Tycker därför att ett inlägg jag skrev i sommar är mer aktuellt än någonsin.

givande filmtips

2012-01-12
Väntar på att ny kultur ska frigöras. Lyssnar därför på gammal musik och kollar på ännu äldre filmer. Sånt som jag halkat efter med genom åren.

Vill därför ge några filmtips. Några som kan berika ditt liv. På ett eller annat sätt. Förmodligen har du sett några. Om så är fallet. Då har du fått en liten bild av vem jag är.



sett: bryderier i Berlin

2012-01-09


From The Sky Down är en ny dokumentär om U2:s karriär. Med fokus på en skiva som tjugoårsjubilerade förra året. Achtung Baby. En skiva som kom att bli en skiljelinje för det U2 var och det U2 blev.

Bandets kommersiella genombrott kom 1987 i och med storsäljaren The Joshua Tree. Med framgången kom även förändrad attityd och därmed nya vägskäl. Storhetsvansinne sa tvivlarna. Något som fick bandet att tänka om.

När 80-talet blev 90-tal förändrades Europa. Mest påtagligt i Berlin där muren precis fallit. Dit åkte U2. För att söka inspiration till nytt material. Till legendariska Hansastudion. Legendarisk för att ha inhyst storheter som David Bowie och Depche Mode. Senare även Kent.

Sökandet efter ny identitet blev inte lätt. Processen som slutligen mynnade ut i Achtung Baby blev svår.

I en dokumentär om ett band i kris finns det alltid en risk att göra sig själv till det enda i hela världen. Sätta sig på en piedestal. Bli en enda reklamskylt. Ett självförhärligande skryt. Särskilt om man är ett band av U2:s kaliber. Men det blir inte riktigt så.

Det bjuds istället på självkritik. Filosofi och insiktsfullt spåneri. I stil med Metallicas terapifilm Some Kind of Monster från 2004. Samtal med samtliga medlemmar kompletteras med tillbakablickar och lysande animationer som bildsätter deras tankar. Kort och gott något annat än schablonbilden om hur vuxna män gör saker tillsammans.

Dessutom är det intressant att få en liten inblick i det nyfödda Berlin. Staden var vid 1990 en smältdegel av allt. Något som var menat att skänka nya idéer åt många. Inte bara U2. Även om de var bland de första.

Finns att se gratis på SVT Play fram till den 13 januari.

på tv: hårdrockens historia

2012-01-07


Hårdrocken är en folklig musikgenre. Det har det senaste decenniet bevisat. Stora arenor har fyllts till bredden. Renodlade hårdrocksfestivaler har vuxit fram. Populariteten har dessutom gett musiken mycket plats i tv-tablån.

För några år sedan gjorde Sam Dunn dokumentärfilmen Metal: A Headbanger's Journey. Där gick han på ytan. Undersökte kulten och fansen kring musiken.

Samme Sam står bakom Metal Evolution. En dokumentärsuite på elva (!) delar som nu visas i SVT på tisdagkvällar. Syftet den här gången är att kartlägga den hårda musikens historia. Från början till nutid.

Skeptikern i mig ratade konceptet på pappret. Många har gjort små försök föra historielektioner i ämnet. Ändrade dock inställning efter att ha sett första delen som gick i veckan. För en gångs skull är det tal om ett riktigt djupdyk.

Vi slipper här lata och enkla löpsedelsrubriker om att allt började på 70-talet. Det är mer komplext än så. Smått roligt är det också att se kvarlevande fossiler intervjuas. Inte främst att höra vad de säger. Utan för att se vad framgången lämnat för spår på deras yttre. Titta själva.

SVT 2. Tisdagar. Kl: 22.45.


på tv: lärorikt om låtar

2012-01-05
Det mesta är bäst i public service. I synnerhet dokumentära program. Då är resterande kanaler överflödiga. Länge leve SVT.

Ett program om hits skulle kunna vara väldigt tråkigt. Framför allt då de tenderar till att vara substanslösa. Att de saknar ett eget liv.

Två program av Hitlåtens historia har gått. Hittills har det varit två intressanta och underhållande halvtimmesdokumentärer om hur stora låtar kommit till liv. I det första plockades Coldplays "Viva la vida" isär. Det senaste handlade om den här.



Beakta retrokänslan. Beakta soundets enkelhet.

Fotnot 1: Hörde låten för första gången i "Sikta mot stjärnorna". Ett sedan länge insomnat musikunderhållningsprogram i Tv4. Ett program jag tittade på mycket som liten. Ett program som gav mig ett brett referensbibliotek om musik.

Fotnot 2: Neneh Cherrys är halvsyster till Eagle-Eye Cherry. Vars fyrackordslåt "Save tonight" klättrade högt upp på singellistorna 1997.

SVT 2. Tisdagar. Kl: 21.30.

RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se

Nöje och Underhållning