Framtiden flyttar till förorten

2012-11-22
 
Södermalm förr. Bebott av hårt arbetande människor, en icke-romantiserad variant av epitetet. Södermalm var utkanten av Stockholm (läs: landet och glesbygd).

Södermalm idag. Ungt. Hippt. Coolt. Särskilt landskapsgatorna öster om Götgatan, söder om Folkungagatan (läs: SoFo). Regionerna ses som Medias Mecka.

Sammanfattat i ett enda ord kallas det gentrifiering: rika människor som intar ställen vilka varit plats för människor med låg ekonomisk status.

Städers gränser flyttas allt längre ut. Södermalm är nu sedan länge en del av Stockholm. Nu är förorterna stadens utkant. Det kan komma att ändras på. Nya generationer blir större och måste ha någonstans att bo. I stadskärnan får ingen längre plats.

Stockholmskommunen Botkyrka idag. Ofta använt som exempel i politikers tal om fattigdom och utanförskap. De stora betongkåkarna är slitna och orenoverade.

Stockholmskommunen Botkyrka om femtio år. Ungt. Hippt. Coolt. I synnerhet de norra delarna av kommunen, kring Alby och Fittja. Där går framtidens hipsters omkring och skryter om hur många meter de bor ifrån Dogge Doggelitos barndomshem. Meterantalet används som måttstock för de mera kreddiga regionerna och de okreddiga.

Epilog (om man så vill): Efter ytterligare femtio år kan det se ut på ett helt annat sätt. Det hela börjar om. Landsbygden blir det nya svarta. Utan teknik och bekvämligheter. Modet att leva som på 1800-talet blir oundvikligt efter en ekonomisk kollaps då överkonsumtionen grävt sin egen grav.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Din e-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Din kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se

Nöje och Underhållning