Vi måste prata om Jim Jarmusch

2012-10-21
Det finns indie-filmer och de finns de som försöker efterlikna indie-filmer. Till den senare kategorin hör filmer som Garden State (Zach Braff, 2004) och (500) Days of Summer (Marc Webb, 2009). Filmer som tror att det räcker med att spela så pass många The Smiths-låtar i bakgrunden som möjligt. (Inget ont om dessa, jag gillar dom verkligen, tro mig). Men sedan finns det de "riktiga" independent-filmerna. Till dessa hör bl a Jim Jarmuschs filmer.
 

Jim Jarmusch var en av de mest inflytelserika regissörerna under independent-boomen som startade i 1980-talets USA. Hans första film, Permanent Vacation (1980), gjordes i samband med hans sista år på filmskolan i New York. Det var dock med filmer som Stranger Than Paradise (1984), Down By Law (1986), Mystery Train (1989) och Night On Earth (1991) han kom att skapa sig ett namn.
 
En två minuter lång dansscen från debutfilmen Permanent Vacation:
 
 
Tom Waits spelar (?) här en avdankad DJ. I den här scenen möter han en alltid lika välspelande Roberto Benigni i Down By Law:


Kort konversation om ett plommon i Mystery Train:
 
Med sin säregna stil av långa scener, underfundiga dialoger och fantastiskt fint foto inspirerade han, enligt utsago, en regissör som senare fick sitt stora ekonomiska genombrott med Pulp Fiction (Quentin Tarantino, 1994). Intressant med tanke på att den icke-linjära berättelsen och de snabba rappa dialogerna om allt och ingenting anses av många vara Quentin Tarantinos signum.
 
Aldrig sett en Jim Jarmusch-film?
Börja baklänges. Börja med en av hans senare filmer, Broken Flowers (2005). Bill Murray spelar visserligen sig själv, men han gör det jävligt bra i en film om förfall och sökandet efter något meningsfullt.

Kommentarer
Postat av: Petter

Ja det var väldigt mäktigt där måste jag säga! Mina bilder visar egentligen inte alls hur stort stället var, man blev helt hänförd.
Mm hela Berlin verkar vara fullt av rivningskåkar som folk bor och verkar i, undra hur länge till det kommer vara så..

(Ska kolla in Broken Flowers! Har hört bra om den innan)

2012-10-22 @ 12:16:25
URL: http://sgtsalt.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Din e-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Din kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se

Nöje och Underhållning