Läst: en bok för oss som gillar tystnad

2013-10-13
 
Under lång tid hade Susan Cain upplevt att hon inte kommit till sin rätt, vare sig utanför eller i yrkeslivet. Särskilt inte inom advokatbranschen där hon jobbade under många år. Där gällde det ofta att slå sig fram för att synas. Cain beskriver sig själv som "introvert". I år kom hennes bok från förra året ut i en svensk översättning - Tyst: de introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns.

Bokens undertitel är tydlig. Men vad är man om man är "introvert"?

"Introverta" personer får ofta höra att de är blyga, tråkiga och att de ogillar att umgås. Det är ett stort missförstånd. Att de hellre stannar hemma istället för att umgås med ett stort kompisgäng, sitter tysta under stora diskussioner eller har svårt för kallprat om väder och vind har inget att göra med vare sig blyghet eller tråkighet att göra. Allt är en fråga om på vilket sätt man får stimulans och inte. Är man "introvert" känner man sig mest bekväm av att observera, att inte befinna sig i allt för stora grupper, att hellre prata djupt och ingående om något som intresserar en. I engelskspråkig populärkultur används ofta begreppet "wallflower" för samma sak.

Är man av motsatsen kan man kalla sig "extrovert".
 
Cain menar att samhället är uppbyggt kring just "extroversion". Det är där boken tar sin början. Människor med "extrovert" personlighet premieras i högre grad än de med "introvert" personlighet. Allt ifrån att arbetsplatser använder sig av teambuilding, öppna kontorslandskap och situationer där flertalet ord väger mer än egentlig handling till skolor med stora klassrum, evinnerliga grupparbeten och undervisningsformer där det gäller att prata högst.

Man är sällan det ena eller det andra. Alla har givetvis drag av båda varianterna. Men generellt sett kan man räkna sig till om man mer "introvert" eller mer "extrovert".
 
Syftet hos Cain är att belysa något som är allt för åsidosatt i samhället, i synnerhet i vår del av världen. I ett intressant kapitel går hon t ex igenom hur synen på "introverta" och "extroverta" skiljer sig var man befinner sig i världen. Att "extroversion" är en egenskap som premieras inom europeisk och i ännu större del i amerikansk kultur kan förvisso vara en grov generalisering. Men det är relevant om man ser till normer i t ex östra Asien.

Bokens styrka är hur pass sympatiskt allt är beskrivet. Det kanske vore lätt att tro att en bok om "introversion" har som mål att utplåna all "extroversion" i världen. Men så är naturligtvis inte fallet. Cain betonar gång på gång hur båda egenskaperna behövs. Det behövs en dynamik. Men att vi är långt ifrån den dynamiken så ensidig som normen ser ut idag. Dessutom är alla påståenden tydligt kartlagda med mycket fakta, undersökningar och några kända exempel. Det var t ex tack vare många timmar i ensamhet kring Steve Wozniaks absolut största intresse som sedermera resulterade i det numera gigantiska företaget Apple. Wozniak är bara ett av många kända exempel på "introverta" personligheter (för jämvikt kan nämnas att även Bill Gates var likadan) som haft tur och fått den stimulans de behöver. Men alla har tyvärr inte den turen.
 
Det finns givetvis många fler. Många mäktiga musiker, flera framstående forskare och författare. Men den här boken handlar inte om kändisarna som kommit fram. Den handlar om alla andra. De som aldrig får möjligheten.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Din e-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Din kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se

Nöje och Underhållning